Най-добрата българска катерачка - 16-годишната Алекс Тоткова, участва в четвъртата си

...
Най-добрата българска катерачка - 16-годишната Алекс Тоткова, участва в четвъртата си
Коментари Харесай

Екстремните спортове 11 - 18 юли 2021

Най-добрата българска катерачка -  16-годишната Алекс Тоткова, взе участие в четвъртата си Световна купа във възрастовата група на дамите . Състезанието се организира в събота и неделя в Бриансон, Франция, а досега Алекс сподели забележителен прогрес - 18 място в първата купа, шесто - във втората, и . Така пловдивчанката записа най-хубавото показване в историята на българското спортно катерене. 
В неделя, от 21:30 българско време са финалите на Купата в Бриансон , за които българката още веднъж съумя да се класира с извънредно решително и устойчиво катерене. На полуфиналите Алекс съумя да изкатери маршрута догоре, с динамично придвижване към последната хватка и единствено " излизането " от заложеното по правилник време не разреши това да й бъде зачетено като " топ ". 
С бронзовия си орден в Шамони и с цялостното си показване до момента в международните купи нашата катерачка направи сериозна поръчка за Олимпийските игри през 2024 г.Можете да гледате представянето на Алекс в Бриансон .  Георги Пехлев
Георги Пехлев е огромният победител в най-дългата дистранция на планинския ултрамаратон " Трявна Ултра " - 141 км. Той измина трасето за 21:56:00 часа. При дамите първа финишира Боряна Николчева (24:16:23). Стартът беше даден в петък, в 17:00. Освен огромния километраж, участниците трябваше да преодолеят денивелация от 6500 метра, като трансферират билото на Балкана два пъти и минат през Шипка и Бузлуджа.

В петък вечерта бе даден старт и на новата, 100-километрова отдалеченост на надпреварата, която също изкачва билото на Балкана и минава през Шипка, Бузлуджа и естествения парк „ Българка “. По това трасе първите места при мъжете и дамите бяха заети, надлежно, от Росен Русев (11:51:41) и Десислава Цветанова (15:02:42). 
По 76-километровото трасе първи финишираха Пламен Пенов (07:58:13) и Надежда Ангелова (08:56:20) - при дамите. Стартът по тази отдалеченост, както и по другите две, по-къси - 23 и 42 км, беше даден в събота. По най-късото трасе Шабан Мустафа сложи нов връх - 1:23:14, а по 42-километровата отдалеченост победи Александър Спасов (3:48:31).В " Трявна Ултра " участваха рекорден брой бегачи - 840 души от 27 страни.
 Надежда Ангелова
Над 30 души вземат участие в провеждащата се в Рила алпиниада " Мальовица 2021 " , проведена от АК " Железник ", Стара Загора. В алпиниадата са вкючени върховe в Мальовишкия дял на Рила, а точките се дават за най-висока категория маршрут, за, маршрут който е за изкуствено прекосяване, само че е преминат свободно, за достъп до избран масив. Резултати очаквайте по-късно през днешния ден в рубриката " Екстремните спортове ".  Гледка от Мальовица към Орлето Лошо време спря офанзивата на връх Мучу Чхиш . Той е висок 7453 м и се намира в масива Батура, в планината Каракорум, Пакистан. Това е вторият най-голям връх, разрешен за нанагорнище, на който към момента не е стъпвал човешки крайник. Подобно първо нанагорнище в този момент се пробваха да запишат чешките алпинисти Павел Коринек и Томас Петричек. Те обаче оповестиха, че изпитват усложнения поради мощния вятър и снеговалежите в региона. В предходните дни двамата са се придвижвали в бездънен сняг, тук-там - с катерене по лед, а след това се е наложило да спрат и да се скрият на безвредно място поради покачвания риск от лавини. Още трима чехи са в експедицията, само че техният екип се движеше по-бавно също се наложи да се върне.  Лагер под връх Мучу Чхиш Бившият олимпийски плувец на 400 метра Нийл Агий от Малта счупи върха за най-продължително плуване без външна помощ . Той преплува 125,6 км от Линоза, Италия, до Малта за малко повече от 52 часа.
32 поддържащи екипа следяха напредването му, а 35-годишният мъж плуваше приблизително с 3 км/ч, като в първите 30 км трябваше да се оправя с неприятно течение и високи талази. Поставянето на върха беше излъчено онлайн ипривлече над 2 млн.зрители, оповестяват малтийските медии.
Досегашният връх беше на австралийката Клоуи Маккардъл, която през 2014 година преплува малко над 124 км за 41 часа и 21 минути.
Нийл Агий употребява зрелищното си предизвикателство, с цел да обърне вниманието на международната общност върху замърсяването на океаните с пластмаса. Точно преди старта той получи предложение за брак от приятелката си, което одобри без основни забавяния в графика на по-належащото събитие - слагането на върха.  Нийл Агий ---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР